Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Делян Добрев: Опасявам се, че ще бъде внесен Бюджет за 2024 г. със силно завишена приходна част

Парите

Делян Добрев: Опасявам се, че ще бъде внесен Бюджет за 2024 г. със силно завишена приходна част

Делян Добрев: Опасявам се, че ще бъде внесен Бюджет за 2024 г. със силно завишена приходна част - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„Основното ми опасение е, че ще бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2024 година със силно завишена приходна част. За да могат да бъдат спазени трите процента дефицит, а от другата страна да могат да харчат за това, което си пожелаят“, това коментира на брифинг депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той прогнозира, че правителството и финансовият министър може да не останат до края на следващата година, за да реализират в цялост този бюджет.

Добрев заяви още, че очаква с любопитство какви числа ще предложат от „промяната“.

„В последните две-три години харчеха от готовите пари в държавата - основно от енергийните дружества, откъдето източиха над 3,5 милиарда лева. Вземаха заеми, за да харчат. Спряха всички инфраструктурни проекти, за да вдигат пенсии“ обясни той.

По думите на Делян Добрев изчисленията на експертите в ГЕРБ показват, че приходите през 2024 година няма да надхвърлят съществено изпълнението на бюджета през тази година.

„Не планираните приходи, а изпълнението на бюджета“, подчерта той.

„Изпълнението на бюджета вероятно ще бъде с два милиарда по-малко, отколкото заложеното така, че така приходната част за следващата година още при внасянето на бюджета от финансовото министерство трябва да бъде с такава реалистична преценка за приходната част“, обясни депутатът от ГЕРБ и допълни:  

„Ако тя е завишена както чуваме, примерно с 8 милиарда лева, аз ще настоявам пред моята парламентарна група този бюджет да бъде отхвърлен още на първо четене и да бъде върнат на финансовия министър да си го поправи.“

Делян Добрев определи като „лекомислени неща“  подготвените от Асен Василев и приети днес от Министерския съвет промени в данъчните закони.

Анкети