Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Директор на стокова борса: С до 20% по-скъпи са плодовете и зеленчуците преди Коледа спрямо 2022 г.

Парите

Директор на стокова борса: С до 20% по-скъпи са плодовете и зеленчуците преди Коледа спрямо 2022 г.

Директор на стокова борса: С до 20% по-скъпи са плодовете и зеленчуците преди Коледа спрямо 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Две седмици преди коледните празници търговската мрежа у нас е залята със скъпи албански краставици, плодове и други зеленчуци от Гърция, Турция и Северна Македония.

От борсата за плодове и зеленчуци край пловдивското село Първенец, отчитат, че цената за килограм краставици в момента е около 3 лева, но на някои места в страната достига дори 6 лева, предава Нова тв.

От оранжерии в пловдивското село Ръжево Конаре всяка година излизат първите краставици в България. Сега посевите там обаче са на ниво разсад, обясняват производителите. Тази година роизводителите у нас отказаха да рискуват да сеят продукция по-рано заради по-високите енергийни разходи и несигурността на пазара.

„100 процента няма да ядем българска краставица за Коледа. Причината е, че ние ги засаждаме декември месец и започваме да берем краставици на 58-мия ден”, коментира агрономът Константин Сотиров.

В оранжериите отглеждат 30 декара с краставици. Първата продукция ще е готова чак в средата на февруари, но и цената ще бъде по-висока от миналата година заради скока на всички разходи.

„Предполагам на около 5,30-5,50 лв. да излиза от производителя. Не може да дадем точна прогноза за цената на краставиците и на домата поради простата причина, че пак се спираме на енергоносителите. В момента енергоносителите са на една цена. Никой не може да даде гаранция, че след около месец или два месеца няма да са на друга. Така че не може да се даде абсолютно точна прогноза на каква цена ще бъде продукцията”, заяви Константин Сотиров.

„Внасяме традиционно от Турция и Гърция. В момента цените на краставиците се движат от 3 лева, а пък цената на домата от 2,50 до 4 лева. Доматите - имаме и розов домат, имаме и другите сортове - гръцки, български, турски. Цените са може би малко по-високи, но не повече от 10-15, до 20 % спрямо миналата година, но за момента цената държи и няма да се покачва”, заяви Илия Гатев - директор на Стоковото тържище в Първенец.

В началото на сезона на цитрусите най-скъпи са мандарините.

„В момента мандарината - първо качество, достига до 3,50 лв., но според мен това много скоро ще се промени, защото както казах, ние сме още в началото на сезона”, заяви Гатев.

Макар и да не са родно производство, българинът е решен на коледната трапеза да има краставици и домати. А две седмици преди Коледа прогнозата на търговците звучи успокояващо.

„Не мисля, че ще има голяма промяна в цените, защото пазарът и тази година е свит. Няма голямо потребление. Няма много клиенти, които да купуват и това според мен ще задържи цените”, заяви Илия Гатев.

Анкети