Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Директорът на Българската фондова борса: Влизането в еврозоната отваря широко вратата към глобалните инвеститори

Парите

Директорът на Българската фондова борса: Влизането в еврозоната отваря широко вратата към глобалните инвеститори

Директорът на Българската фондова борса: Влизането в еврозоната отваря широко вратата към глобалните инвеститори - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Има идея да се даде възможност на българските компании да се търгуват в евро дори преди присъединяването на страната ни към еврозоната“, това заяви пред БНР доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Българската фондова борса.

По думите му, валутният риск е един от рисковете за инвеститорите.

„Българският лев, независимо че е вързан към еврото чрез валутния борд, си носи своя риск и има много институционални инвеститори и клирингови международни институции, които не желаят да оперират с лева. Преминаването към еврото веднага изчиства тези рискове и отваря широко вратата към всички международни глобални инвеститори, което е от ключово значение за българския капиталов пазар“, посочи той.

„От гледна точка на инвеститорите 2023-та беше добра година. Повечето борси по света отбелязаха растеж на индексите си, което означава среден растеж на всички най-търгувани акции на борсите. При нас растежът беше близо 27% - страхотна доходност средно за една година“, коментира експертът в предаването „Преди всички“.

„Капиталовите пазари и търговията на фондовите борси отразяват бъдещите очаквания – това, което се случва днес на борсите, е очакването на инвеститорите за следващите години", подчерта той и сравни ситуацията на БФБ с „нов ренесанс".

„Първоначално реакциите на пазарите във връзка с пандемията бяха драстични, но тя отключи много възможности, особено за технологични компании“, отбеляза в анализа си доц. Моравенов.

„В днешно време е много лесно да се инвестира през компютъра и телефона, но индивидуалните инвеститори следва да са наясно, че не могат директно да търгуват на истински борси, а това става през посредник“, изтъкна директорът на Българската фондова борса.

Той препоръчва индивидуалните инвеститори да ползват професионалните услуги на консултант.

„2024 г. е белязана от очакването да започне падането по малко на лихвите на Фед и ЕЦБ“, посочи още Маню Моравенов.

„Началото на годината е позитивно. Индексите растат с малки темпове засега. За разлика от предходната година има и очакване за засилване на интереса към нови компании на борсата, които търсят пари – това се случва и при нас“, поясни експертът.

Анкети