Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Владислав Горанов: Когато Асен Василев пипне публичните финанси, той действа проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната

Анализи

Владислав Горанов: Когато Асен Василев пипне публичните финанси, той действа проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната

Владислав Горанов: Когато Асен Василев пипне публичните финанси, той действа проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Неминуемо ще станем членове на еврозоната, когато изпълним всички условия. Грешката е в провежданата фискална политика. Когато увеличаваш два пъти за много кратък период пенсиите или заплатите в публичния сектор, неминуемо води до инфлация. Тя остана при нас по-дълго заради вътрешни фактори“, заяви пред БТВ бившият министър на финансите Владислав Горанов.

„Инфлацията намалява, но остава по-висока от тази в еврозоната. За декември ние сме близо два пъти с по-висока инфлация“, посочи той.

„По отношение на фиска засега нещата изглеждат в рамките. Но има риск от повишаване. Да се поддържат големи дефицити заради по-високите разходи в икономиката водят до утаяване на един огромен ресурс и са катализатор за инфлацията“, обясни Горанов.

„Месецът, в който ЕЦБ ще даде оценка дали сме готови да се присъединим в еврозоната. По-вероятно е отговорът да бъде не, заради инфлацията. Аз продължавам да смятам, че управляващите не са убедени от ползата в еврото. Нито един инструмент не го подчиниха на тази цел. Когато Асен Василев пипне публичните финанси, той действа проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната“, заяви Горанов.

По думите му събираемостта не е добра, защото е по-ниска от заложената.

„На мен ми се иска Асен Василев да е прав и на 1-ви януари 2025 г. да сме в еврозоната. Можем да поискаме извънреден конвергентен доклад за еврозоната, когато сме изпълнили условията. Експерти смятат, че най-реалистично е това да стане през есента на 2024 г. Аз не съм такъв оптимист“, призна той.

„Може да се наложи парламентът пак да пази фиска от финансовия министър“, допусна Горанов.

„Премахването на таксите на студентите не е добра стъпка“, посочи финансистът.

Анкети