Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. До рекордно ниско ниво: Годишната инфлация в САЩ се забавя и през юни

Парите

До рекордно ниско ниво: Годишната инфлация в САЩ се забавя и през юни

До рекордно ниско ниво: Годишната инфлация в САЩ се забавя и през юни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

В САЩ през юни е регистриран отрицателен ръст (-0,1 на сто) на потребителските цени на месечна основа, спрямо май. Това сочат огласените днес данни на Министерството на търговията във Вашингтон, които подсилват очакванията на пазарите, че Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) ще започне да намалява лихвените проценти по-късно през тази година, предаде CNBC. 

Инфлацията в САЩ се забавя през май: Достигна до най-ниския си годишен темп от над три години

На годишна основа (спрямо юни 2023 г.) инфлацията на потребителските цени в САЩ се забавя до 3 на сто, което е под очаквания от анализаторите ръст от 3,1 на сто, предава БТА. Равнището на годишната инфлация е близко до най-ниското ниво, регистрирано от над три години, сочат данните на американското Министерство на търговията. 

Така наречената основна инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени на хранителните и енергийните продукти, се ускорява през юни с 0,1 на сто на месечна и с 3,3 на сто на годишна основа. 

Годишната инфлация е нараснала с най-ниския си темп от април 2021 г., посочва Си Ен Би Си. 

Пауъл, Фед: За да намалим лихвите ни трябва увереност, че инфлацията върви устойчиво надолу към 2%

Инфлацията в САЩ се забавя на фона на спад на цените на енергийните продукти и на употребяваните превозни средства. Тя обаче все още е по-висока от целта на УФР за годишна инфлация от 2 на сто, посочват анализатори.