Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

Парите

Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това коментира в интервю за Нова тв служебният премиер Гълъб Донев.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

Велкова крие катастрофален доклад за фиска, говори се за заем от МВФ (ОБНОВЕНА+СНИМКИ)

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

Велкова: Дефицитът е 6,9%, свиваме разходите и връщаме някои данъци

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

МФ пусна списъка с предложения за данъчни промени
 

Бих коментирал с насмешка некомпетентното изказване на Кирил Петков, че държавата не си събира данъците. Януари наистина има намаление на ДДС, но то идва от това, че държавата връща обратно начисленото ДДС на фирмите, които изнасят извън България. Това е заради многото износ. Ние имаме рекордна събираемост, но разходът е 2,3 млрд“, подчерта Донев.

Той потвърди, че е предвидено увеличение на пенсиите от юли, увеличение на минималната работна заплата и т.н.

„Служебното правителство държи много добре финансовата стабилност на страната“, каза още служебният министър-председател.

Борбата с високите цени

По думите на Донев след предприетите инициатива от страна на служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

„В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, добави той.

Анкети