Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Допълнителни средства: Кабинетът отпусна малко над 6 млн. лева за ръст на заплатите в НСИ

Парите

Допълнителни средства: Кабинетът отпусна малко над 6 млн. лева за ръст на заплатите в НСИ

Допълнителни средства: Кабинетът отпусна малко над 6 млн. лева за ръст на заплатите в НСИ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи за персонал по бюджета на Националния статистически институт (НСИ) за 2024 г. в размер на 6 083 300 лв.

„Това става възможно след осъщественото преструктуриране на дейностите в НСИ“, се посочва в правителственото прессъобщение.

„Сегашната мярка за повишаване на финансовата обезпеченост на НСИ е част и от поетия ангажимент от правителството на Република България във връзка с осигуряване на доверие в статистиката“, се казва още в съобщението.

От правителството отчитат, че през последните години обемът и изискванията към качеството на статистическите изследвания нарастват, широко навлизат информационните системи, а класическите статистически методи отстъпват място на интердисциплинарните. Това е свързано с недостиг на експерти статистици.

„Настоящото увеличение на разходите за персонал ще допринесе за доближаване на средната работна заплата в НСИ до средната за държавната администрация, което ще даде възможност да бъдат привлечени специалисти, които ще спомогнат НСИ да продължи да произвежда обективна и качествена статистическа информация в полза на обществото“, гласи прессъобщението.

Припомняме, че през 2023 година служителите на НСИ протестираха с искане за увеличение на заплатите, тъй като за ръст на техните възнаграждения не бяха заложени никакви средства в Бюджет 2023.

Служители на НСИ започват серия от протести заради Бюдежт 2023

Тогава от Синдиката на административните служите (САС) „Подкрепа“ към КТ „Подкрепа“ призоваха финансовия министър да предвиди 50% ръст на възнагражденията за работещите в НСИ, като изчислиха, че за това ще са необходими 12 млн. лв.

Одобрените допълнителни средства реално са едва половината от исканата от протестиращите сума.

Анкети