Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕК е осигурила заем от 50 млн. евро за РСМ

Парите

ЕК е осигурила заем от 50 млн. евро за РСМ

ЕК е осигурила заем от 50 млн. евро за РСМ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия обяви е осигурила заем от 50 милиона евро за Македония, за да се справи с икономическите последици от руската инвазия в Украйна.

„Заемът ще подпомогне макроикономическата стабилност и ще осигури по-нататъшни реформи, свързани с програмата на Международния валутен фонд за Северна Македония. По този начин страната ще получи подкрепа, за да напредне по пътя към ЕС“, се посочва в съобщението.

Според ЕК РСМ е изпълнила политическите задължения, договорени с ЕС за отпускането на тази подкрепа.

"Страната е постигнала напредък със създаването на независим фискален съвет за бюджета и с подобряването на управлението на бюджетните инвестиции. За да увеличи бюджетните приходи, страната прие мерки за разширяване на данъчната основа. Правителството също така постигна допълнителен напредък за облекчаване на икономиката и предприемане на мерки за енергийна ефективност и укрепи съдебната система с нова стратегия за реформа на правосъдието“.

Комисията уточнява, че с продължаването на реформите се очаква Скопие да получи още 50 млн. евро по тази програма. От 2020 г. насам ЕС е изплатил на Македония около 210 млн. евро.

Анкети