Парите
Експерт посочи кои храни поскъпват и защо
„Цените на основните хранителни стоки остават сравнително стабилни, през тази седмица, с леко покачване на олио, масло и млечни продукти, предимно заради по-ниското производство и по-студената зима“, това коментира за Радио Стара Загора Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържищата.
„Въпреки това, общото повишение е незначително с (около 3%), а някои продукти, като захар и лук, дори са по-евтини от миналата година. В краткосрочен план не се предвиждат резки промени или недостиг на храни,“ каза още Иванов.
„По отношение на подовете и зеленчуците имаме ръст в цената на доматите и на красите на годишна база. При краставиците 11%, 6% при доматите. Това се дължи на по-студената зима, съответно повечето енергийни ресурси, които са необходими за производство и това не е само за нашата държава и за съседните страни, които традиционно внасяме. Зелето продължава да е шампион, така както беше и в края на 2024г. с 55% над нивата от миналата година. При плодовете има покачване при цената на ябълката с около 13%“, каза още Владимир Иванов.