Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС одобри новите правила за борба с така наречената „бърза мода“

Парите

ЕС одобри новите правила за борба с така наречената „бърза мода“

ЕС одобри новите правила за борба с така наречената бърза мода - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС обявиха нови правила за борба с „бързата мода“ (fast fashion) и намаляване на отпадъците, включително забрана за унищожаване на непродадени дрехи, предаде АФП.

Новите правила, предложени за първи път от ЕК миналата година, налагат по-строги правила за дрехите, за да се гарантира, че те издържат по-дълго и са по-лесни за поправка и рециклиране.

Законът забранява унищожаването на непродадени текстилни изделия и обувки и ще се прилага две години след влизането му в сила. Средните предприятия ще бъдат освободени от забраната за срок от шест години, а по-малките предприятия ще бъдат изцяло освободени от нея.

Комисията ще има правомощието да разшири обхвата на забраната и върху други непродадени продукти, освен дрехите и обувките.

„Време е да сложим край на модела „вземи, направи, изхвърли“, който е толкова вреден за нашата планета, нашето здраве и нашата икономика“, заяви евродепутатът Алесандра Морети, която е инициатор на приемането на законодателството в парламента.

„Новите продукти ще бъдат проектирани по начин, който е от полза за всички, уважава нашата планета и опазва околната среда“, добави тя.

Законът също така ще определи специфични изисквания за ключови потребителски стоки, за да се повиши трайността на продуктите. Приоритет ще бъде даден на „силно въздействащи продукти“, включително дрехи, мебели, матраци, както и електронни стоки.

Стоките трябва също така да се продават с „цифров паспорт на продукта“, който може да бъде QR код, който ще помогне на потребителите да направят информиран избор за покупките си.

Анкети