Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС ще подпомогне Газа с нови 25 млн. евро хуманитарна помощ

Парите

ЕС ще подпомогне Газа с нови 25 млн. евро хуманитарна помощ

ЕС ще подпомогне Газа с нови 25 млн. евро хуманитарна помощ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

ЕС увеличава хуманитарната си помощ за Газа с още 25 млн. евро, с което общият размер на помощта ще достигне 100 млн. евро, това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В речта си пред европейските дипломати Фон дер Лайен заяви: "Ние работим с Израел, Египет и ООН, за да допуснем повече конвои в Газа. Помощта вече постъпва през граничния пункт "Рафах", но обемът й остава твърде малък, за да отговори на огромните хуманитарни нужди. Нашият приоритет е да работим с партньорите си за укрепване на логистичния капацитет на "Рафах" и същевременно работим по допълнителни маршрути, например морски коридори от Кипър, които биха гарантирали устойчив, регулиран и солиден поток от помощи".

Ръководителката на комисията засегна и въпроса за заложниците, държани в Газа, като подчерта, че всеки един заложник е от значение.

"Европатрябва да направи всичко възможно, за да избегне регионален конфликт". добави тя.

Говорейки за бъдещето, Фон дер Лайен подчерта, че Газа не може да остане сигурно убежище за терористите и се обсъждат различни идеи как това може да бъде гарантирано.

"Това означава, че терористичната организация ХАМАС не може да контролира или управлява Газа. Трябва да има само една Палестинска автономия и една Държава Палестина", заяви Фон дер Лайен.

Тя също така подчерта, че не трябва да има дългосрочно израелско присъствие в областта на сигурността в Газа, принудително изселване на палестинци от Газа и трайна блокада на Газа.