Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Европейските финансови министри от Г-20 подкрепиха план на МВФ за 15,5 млрд. долара икономическа помощ за Украйна

Парите

Европейските финансови министри от Г-20 подкрепиха план на МВФ за 15,5 млрд. долара икономическа помощ за Украйна

Европейските финансови министри от Г-20 подкрепиха план на МВФ за 15,5 млрд. долара икономическа помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейските финансови министри одобриха програма на Международния валутен фонд (МВФ) за осигуряване на заемни средства на стойност 15,5 милиарда долара, с които да бъде подкрепена икономиката на Украйна, докато страната е изправена срещу руска инвазия, продължаваща вече повече от година. Това обяви френският министър на финансите Бруно льо Мер по време на пресконференция в кулоарите на срещата на финансовите министри от групата на 20-те най-развити икономики в света (Г-20), предава Ройтерс, цитира БТА.

Според Льо Мер, европейските му колеги, участващи на срещата в индийския град Бенгалуру, са потвърдили "пълна решимост" да приемат нови санкции срещу Русия заради войната й в Украйна.

"Нашите санкции са силни, нашите санкции са ефективни, те удрят и намаляват приходи от петрол на Русия, те замразяват руски активи на стойност 58 милиарда долара", каза Льо Мер, според който санкциите "дезорганизират" руската икономика.

"Ние също така потвърдихме на европейско ниво нашата финансова подкрепа за Украйна и подкрепихме нова програма на МВФ, както знаете, за 15,5 милиарда долара", каза още френският финансов министър.

Цифрата, която приблизително съответства на искания от Киев заем от МВФ в размер на 15 милиарда, трябва да бъде потвърдена на преговорите между Фонда и Украйна, след което ще бъде разгледана от изпълнителния съвет на МВФ, добави говорител на френското министерство.

Анкети