Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фандъкова: Безпрецедентна за всички общини е ситуацията с липсата на държавен бюджет за 2023 г.

Парите

Фандъкова: Безпрецедентна за всички общини е ситуацията с липсата на държавен бюджет за 2023 г.

Фандъкова: Безпрецедентна за всички общини е ситуацията с липсата на държавен бюджет за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/БНТ

Безпрецедентна за всички общини е ситуацията с липсата на държавен бюджет за тази година, което не позволява на Столичната община да приеме свой. Това коментира в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.  

„Нямам голяма надежда, въпреки че слушам внимателно изказванията и на правителството и парламента. Надявам се да бъде приет, имаме готовност да предложим наш проект“, заяви Фандъкова.

Тя допълни, че кризите са сериозни, а общините са основно засегнати.

По думите ѝ преходните обекти се изпълняват, но идват новите обекти, а липсата на бюджет носи риск да спре всичко не само в София, но в цялата страна.

„Затова всяка от общините намира свой начин да продължи работа“, допълни кметът.

„Качеството на ремонтите е ахилесова пета на всички, не само на моето управление или на София. Големият проблем, към който апелирам, е капацитетът на всички строителни компании. Обществените поръчки се изпълняват по закон, има закон, той трябва да се спазва“, коментира тя относно извършваните ремонти в София.

Кметът на Столична община увери, че има непрекъснати проверки. Не казвам, че всичко е направено перфектно, но контролът на качеството е сериозен, допълни Фандъкова.

Фандъкова отхвърли твърденията, че се работи предизборно по обекти. Не плащаме за некачествени ремонти, с това също се спекулира, коментира Фандъкова и допълни къде се изпълняват ключови проекти в момента:

„В момента се работи по разширението на „Ломско шосе“, на „Филип Кутев“ започнахме пробива, очаквам да започнем и на „Каблешков“ - това са най-важните обекти за града, заедно с метрото и Околовръстния път, защото това са обектите от третия градски ринг, които ще позволят облекчаването на трафика в центъра на града“.

По думите ѝ целта на мащабната програма за обновяване на тротоарите е да осигури достъпност до най-посещаваните места. Много от районните кметове вече работят по нея, средствата са осигурени. Вчера представих списък с обекти на Столичния общински съвет, в който сме заложили 48 млн. лева за ремонт на тротоари, коментира Фандъкова.

Имаме осигурени средства, тук не става въпрос за искане на средства, акцентира тя.

Фандъкова изрази надежда, че докладът ѝ ще бъде подкрепен от общинските съветници.

„Моят стил не е да влизам в партийните разправии, диалогът ми с всички районни кметове е добър. Има кметове, които вършат работа, както и такива, които се оправдават".

По думите ѝ остава огромен проблем, че нощем улиците на града се превръщат в писти. Между 80 000 и 100 000 са отчетените нарушения на скоростта от регистраторите на Столичната община само за месец. Партнираме си добре със СДВР и Пътната полиция, от години апелирам да има повече камери за скорост, заяви Йорданка Фандъкова.

„Поредно Народно събрание не разглежда внесените промени в Закона за движение по пътищата, общините нямаме право да контролираме скоростта по улиците. Имаме изградени цели системи за видеонаблюдение, но те не могат да контролират скоростта, но имаме възможността, ако се промени законът, много бързо да направим това надграждане. Вече сме поръчали 5 нови камери, които да дарим на Пътната полиция, защото те са тези, които могат да контролират скоростта“, каза още Фандъкова.