Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансист: Има шанс, но е малко вероятно, евентуално редовното правителство да успее да се справи и да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Парите

Финансист: Има шанс, но е малко вероятно, евентуално редовното правителство да успее да се справи и да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Финансист: Има шанс, но е малко вероятно, евентуално редовното правителство да успее да се справи и да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„България изпадна в безпътна ситуация и случващото се е много разочароващо. Въпросът не беше само финансов, той беше и политически, политиците бяха тези, които трябваше да задвижат процедурата, вместо да се говорят празни приказки. Еврото е дългосрочен план. План на доверие и реализация“, такъв коментар направи финансистът Любомир Дацов, след като от МФ обявиха, че България няма да влезе в еврозоната от януари 2024 г., съобщава БТВ.   

По думите му това, че не влизаме в еврозоната няма пряко да се отрази на лихвите и цените у нас.

„Лихвите се увеличават заради цели на ЕЦБ. А инфлацията зависи от начина на управление до голяма степен. За да бъде намалена тя са нужни крути мерки като намаляване на потреблението или повишаване на предлагането. Не вярвам някой от нашите политици да го направи“, посочи още той.

Според финансовия експерт Емил Хърсев цените у нас ще продължат да се повишават, но с по-лек темп.

„От факта, че няма да приемем еврото, не произлиза нищо, тоест България остава в положението, което е в момента. Остава някакъв шанс, евентуално редовното правителство да успее да се справи с критериите и все пак да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г., но е малко вероятно“, посочи той.

Хърсев е категоричен, че влизане в зоната на 1 число друг месец е възможно, но изобщо не е желателно.

„Има икономически причини всички държави да приемат еврото конкретно от 1 януари“, добави той.

Анкети