Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансова инжекция: МВФ отпуска 7,5 млрд. долара на Аржентина

Парите

Финансова инжекция: МВФ отпуска 7,5 млрд. долара на Аржентина

Финансова инжекция: МВФ отпуска 7,5 млрд. долара на Аржентина - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на 7,5 млрд. долара за Аржентина, съобщи говорител на министъра на икономиката Серхио Маса.

Споразумението съчетава петия и шестия преглед на съществуващата 30-месечна програма на МВФ, като според негови служителите, той ще подпомогне „много трудната“ икономическа ситуация в Аржентина, предаде АФП.

Аржентина ще избегне фалит: Подписва ключово споразумение за заем от МВФ

Страната се бори с тежка икономическа криза, в резултат на която нивото на инфлация се покачи над 100%, а равнището на бедност достигна 40%.

В Аржентина въведоха таван на надценките за 90 дни – инфлацията в страната достигна 113% през юли

Тази седмица Маса пътува до Вашингтон, за да се срещне с висши служители на МВФ и Световната банка, тъй като двете международни финансови институции разглеждат отделни решения, свързани със страната.

Световната банка одобри два нови проекта за Аржентина на стойност около 650 млн. долара, които са насочени към увеличаване на достъпа до финансиране за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, както и към укрепване на програмите за продоволствено подпомагане.

Проектите имат за цел да помогнат на Аржентина „да положи основите на по-устойчив и устойчив растеж и да подобри ефективността на обществените услуги и социалната защита“, заяви Мариан Фей, директор на Световната банка за Аржентина, Парагвай и Уругвай, в изявление, с което обяви решението.

Анкети