Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гълъб Донев: Присъединяването към еврозоната ще ни направи по-подготвени за следващи кризи

Парите

Гълъб Донев: Присъединяването към еврозоната ще ни направи по-подготвени за следващи кризи

Гълъб Донев: Присъединяването към еврозоната ще ни направи по-подготвени за следващи кризи - Tribune.bg
Снимка:

„Присъединяването на страната ни към еврозоната ще направи България по-подготвена за следващите кризи. Докато съм премиер ще настоявам да се говори за еврото разбираемо.“ Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев по време на конференцията "България по пътя към еврото", която има за цел да търси начините за сближаване с еврозоната.

„С помощта на нашите партньори успяхме да запазим заетостта и ниската безработица в страната“, допълни Донев.

"Това се дължи на ясния път към целта за присъединяването към еврозоната. През последната година доходите на домакинствата пострадаха от инфлацията. С оглед на притесненията е важно да се отбележи, че влизането в еврозоната не въздейства негативно на инфлацията, а това се дължи основно на нелоялни търговски практики. Членството в еврозоната ще даде по-прозрачна възможност за сравнимост на работните заплати.“

По време на форума ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България за членството ѝ в еврозоната, както и какво включва процесът за въвеждане на еврото като национална валута. Ще се дискутира свършеното до момента и какво предстои, посочват организаторите от Министерството на финансите.

Според премиера, за да се открият съмишленици, трябва да се представя позицията разбираемо и достъпно. Донев добави, че с конференцията се открива големият разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната.

Анкети