Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Германия все още е най-предпочитаната дестинация в Европа за преки чуждестранни инвестиции

Парите

Германия все още е най-предпочитаната дестинация в Европа за преки чуждестранни инвестиции

Германия все още е най-предпочитаната дестинация в Европа за преки чуждестранни инвестиции - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Броят на чуждестранните компании, които избират Германия за своя бизнес, вероятно ще намалее с почти една пета през 2023 г., но въпреки това държавата си остава най-предпочитаната дестинация в Европа за преки чуждестранни инвестиции. Това е изводът, който правят експертите от агенцията за икономическо насърчаване - Germany Trade & Invest в своето последно проучване, предава Ройтерс.

Държави като Швейцария и Франция също отбелязват спадове в преките чужди инвестиции, тъй като компаниите са по-склонни на сливания и придобивания, а не да правят инвестиции в несигурна икономическа среда, каза Ахим Хартиг -  управляващ директор на Germany Trade & Invest.

По думите му заявените инвестиции са били на по-висока стойност от предходните години, като най-голямата е била от британския енергиен гигант BP, който планира да похарчи 6,8 милиарда евро за два вятърни парка в Северно море.

„Освен това бяха обявени инвестиционни проекти за три центъра за данни - в Берлин, Бранденбург и Ханау, всеки от които се очаква да достигне границата от един милиард евро. Нарастващата наличност на възобновяема енергия в Германия я прави привлекателна за потенциални инвеститори, въпреки че високите цени остават пречка“, отбеляза още Хартиг.

Анкети