Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Глобалните приходи от музикални записи скочиха с 10,2% през 2023 г.

Парите

Глобалните приходи от музикални записи скочиха с 10,2% през 2023 г.

Българският музикален пазар отбеляза е нараснал с цели 44%, а общата му стойност е достигнала 16,9 млн. долара

Глобалните приходи от музикални записи скочиха с 10,2% през 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© Firmbee/Pixabay

Глобалният пазар на музикални записи отбеляза ръст на приходите от 10,2 % през 2023 г., главно поради увеличаването на платените абонаменти за стрийминг платформи, става ясно от годишния доклад на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI), предаде АФП.

Според IFPI продажбите са достигнали 28,6 млрд. долара през миналата година, което представлява "девета поредна година на растеж".

Почти половината от този ръст се дължи на стрийминга, като абонаментният стрийминг е нараснал с 11,2 %.

Броят на платените абонаменти за платформи като Spotify, Apple Music и Deezer е надхвърлил границата от 500 млн. и до края на 2023 г. достига 667 млн. плащащи потребители.

Приходите на сектора вече се доближават до тези от началото на века, преди пиратството да опустоши музикалната индустрия и да принуди участниците в музикалните записи да търсят нови бизнес модели.

Продажбите на физически носители не изостават - с 13,4% увеличение на продажбите на компактдискове и винили - и представляват 17,8% от общия пазар.

Американската певица Тейлър Суифт запази мястото си на върха на световните класации за продажби, подкрепена от огромното си турне ERAS, за четвърти път, откакто IFPI присъди този етикет.

Годината беше рекордна и за южнокорейските K-Pop изпълнители: звездите от групите Seventeen и Stray Kids заеха съответно второ и трето място. Четири K-Pop групи влизат в топ 10 за 2023 г., което потвърждава глобалния възход на стила през последното десетилетие.

Редовните участници в топ 10, стрийм гигантите Drake и The Weeknd, заемат съответно четвърто и пето място.

„Flowers“ на Майли Сайръс е единствената песен, която надхвърля границата от два милиарда стрийма, оглавявайки световния топ 10 при синглите с 2,7 милиарда стрийма, следвана от „Calm down“ на Рема и Селена Гомес (1,89 милиарда) и „Kill bill“ на SZA (1,84 милиарда).

Въпреки че всички региони на света отбелязват значителен ръст на приходите от музикални записи през 2023 г., много бърз ръст се наблюдава в Африка на юг от Сахара - 24,7%, следвана от Латинска Америка - 19,4%.

На този фон българският музикален пазар отбеляза още по-голям ръст от цели +44% през 2023 г., отчита Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), а общата му стойност достигна 16,9 млн. долара. Това изкачва страната ни до 53-то място по продажби в света (от общо 70 държави).

Европа генерира 28.1% от глобалните приходи и продължава да бъде вторият по големина пазар на записана музика в света.

Анкети