Парите
Икономист: Поскъпването на маслото е логично, след като 3-4 години поевтиняваше
„Поскъпването на маслото е изключително логично и икономически обосновано. Дължи се основно на това, че самият продукт през предходните 3-4 години поевтиняваше“, това коментира пред Нова нюз икономистът Преслав Райков.
По думите му е един момент маржът от производството на масло, от преработката на мляко към масло е станал нерентабилен за производителите.
„Наложи се те да сменят с други продукти, които дават по-добра печалба – кашкавал, сирене и други млечни продукти. Това съвпадна в глобален мащаб с намаленото производство на мляко“, обясни той.
По думите му тази тенденция е напълно нормална и икономически обоснована.
„Случва се при всеки един продукт, когато от една суровина, каквато е млякото, получаваме няколко субпродукта. Така се случва и при петрола, при който имаме около 15 субпродукта. Къде производителите насочват маржа се решава от пазара”, подчерта той.
„Млякото има множество алтернативни употреби за най-различни продукти. Алтернативното му използване се насочва там, където потенциалната печалба е най-голяма. Това, което аз бих добавил е, че цените на фуражите също скачат. Те ще продължат да растат. Това е важно за производството на мляко. Оттам нататък е важно и за цената на всички продукти, които се произвеждат с мляко“, подчерта и доцент Щерьо Ножаров.