Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Компаниите у нас не използват бизнес софтуер, предпоследни сме в ЕС

Парите

Компаниите у нас не използват бизнес софтуер, предпоследни сме в ЕС

Компаниите у нас не използват бизнес софтуер, предпоследни сме в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

През 2023 г. половината от компаниите в Европейския съюз са използвали софтуерни приложения за управление на бизнеса им, съобщава европейската статистическа служба Евростат.

Що се отнася до България, страната ни е била на дъното - предпоследно място (26 на сто) в ЕС по дела на фирмите, които са използвали бизнес компютърни програми, спрямо всички компании. След нас е само Румъния (24 на сто).

На челните места са Дания (74 на сто), Финландия (71 на сто) и Белгия (67 на сто).

По данни на Евростат основните видове софтуер за управление на дейността на компаниите са свързани с планиране на ресурсите им (ERP), с управлението на взаимоотношенията им с клиенти (CRM), както и с бизнес анализа на данни (BI).

Използването на бизнес софтуер е варирало в зависимост от големината на компаниите. Приложенията от типа ERP са били използвани предимно от големите корпорации (86 на сто) и по-слабо от малките фирми (38 на сто) през 2023 година. При професионалния софтуер от вида BI (11 на сто малки компании и 63 на сто корпорации) и при CRM (22 на сто малки компании и 61 на сто корпорации) е отчетена същата тенденция.

Анкети