Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кукушева: Анатемосването на земеделските производители ще доведе до пагубни резултати

Парите

Кукушева: Анатемосването на земеделските производители ще доведе до пагубни резултати

„Българските зърнопроизводители получават между два и три пъти по-малко субсидии спрямо европейските държави. Това не бива да се забравя нито от институциите, нито от обществото“, припомни тя

Кукушева: Анатемосването на земеделските производители ще доведе до пагубни резултати - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова тв

„Анатемосването на земеделските производители ще доведе до пагубни резултати, от които ще страдат гражданите", това коментира пред Нова тв председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя посочи още, че в България няма да има нито един хляб или закуска, произведена от украинска пшеница.

Кукушева заяви още, че от Съюза няма да участват в протестите, които започват от понеделник, защото са в края на веригата зърно-брашно-хляб.

„Зърнопроизводството е структурално определящ отрасъл в селското стопанство. Благодарение на зърнопроизводителите България прескочи продоволствената криза, която засегна целия свят преди 3 години. Българските зърнопроизводители получават между два и три пъти по-малко субсидии спрямо европейските държави. Това не бива да се забравя нито от институциите, нито от обществото. Ако някъде има порочни практики, контролните органи трябва да си свършат работата“, коментира тя.

По думите ѝ украинската сделка не касае хлебопроизводителите, защото произвеждат хляб единствено и само от българска пшеница.

„Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната сделка, тя е използвана единствено и само за производство на фуражи. Да вярваме, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме достатъчно земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално производство“, поясни Кукушева.

Анкети