Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗП готви доклад за индексацията на цените на мобилните оператори в ЕС

Парите

КЗП готви доклад за индексацията на цените на мобилните оператори в ЕС

КЗП готви доклад за индексацията на цените на мобилните оператори в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите задължи Комисията за защита на потребителите в 10-дневен срок да представи доклад как е решен въпросът с индексацията на цените на мобилните оператори в страните от ЕС.

КЗП ще търси начин да спре вдигането на цените на телекомите

Депутатите изслушаха представители на Комисията за защита на потребителите, Омбудсмана и трите мобилни оператора. Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипев заяви, че ще започне преговори с фирмите.

„Тъй като считам, че тази клауза е неравноправна на това основание, ако не постигнем с тези преговори промяна на тази клауза, която да е в полза на потребителите, аз внасям доклада в комисията и отиваме на съд“.

Омбудсманът Диана Ковачева каза, че при нея са постъпили множество жалби от потребители срещу поредното едностранно увеличение на цените на мобилните оператори.

Омбудсманът се обяви против нова индексация на цените на мобилните услуги

„Категоричното ми становище е, че тук става въпрос за злоупотреба с права в една ситуация, в която на практика има неравноправни клаузи. Още повече, че миналата година и по-миналата година някои оператори са били компенсирани. А през миналата година беше приета една наредба, с която таксите, които те плащат към държавата, са намалени наполовина“, посочи тя.

Анкети