Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Богданов: Очаква се спад на цените на храните

Парите

Лъчезар Богданов: Очаква се спад на цените на храните

Лъчезар Богданов: Очаква се спад на цените на храните - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

Скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад. Това прогнозира пред Нова телевизия главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Според него цените през януари са по-ниски от тези през януари миналата година.

„В България имаме конкурентен пазар. За почти всички стоки в почти всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих казал, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да открие сговор между един-двама доминиращи участници, което е нарушение на закона“, коментира той.

Богданов посочи, че пазарът не действа мигновено.

„Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане утре. Трябва да има нови договори, доставчици“, обясни главният икономист в Института за пазарна икономика.

По думите на птицевъда Иван Ангелов високите цени на яйцата у нас се дължат на това, че в другите държави е въведено нулевото ДДС.

„От 1 януари 2023 г. Испания и Полша въведоха нулево ДДС на яйцата. Холандия - 7% ДДС, Германия  - 5% ДДС, Швейцария - 2,5% ДДС“, коментира той.

Анкети