Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лек ръст на производството в сферата на бизнес услугите у нас през февруари

Парите

Лек ръст на производството в сферата на бизнес услугите у нас през февруари

Лек ръст на производството в сферата на бизнес услугите у нас през февруари - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Леко повишение на производството в сферата на бизнес услугите у нас през февруари. Ръстът е с 0,1% спрямо януари, когато имаше увеличение с 1,1%, като това представлява повишение за шести от последните седем месеца (след стагнация през миналия септември), показват данните на НСИ.

Спрямо февруари 2023 г. индексът на производството в бизнес услугите нарасна с 3,6% след повишение с 4,2% в началото на 2024 г. Това представлява трето поредно увеличаване в сферата на услугите след трайния спад, регистриран през периода април - ноември 2023 г.

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в сектора "Операции с недвижими имоти" - с 3,2%, в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 1,4%, "Професионални дейности и научни изследвания" - с 0,2%, "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 0,2%, и "Транспорт, складиране и пощи" - с 0,6%. Спад с 4,3% обаче е отчетен в сектора "Административни и спомагателни дейности".

Спрямо февруари 2023 г. най-солиден растеж с 9,3% е отчетен при "Хотелиерство и ресторантьорство", следван от "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 6,3%, при "Транспорт, складиране и пощи" - с 2,1%, "Операции с недвижими имоти" - с 2,0% и при "Административни и спомагателни дейности" - с 0,8%. Намаление на годишна база се наблюдава при и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 0,7%.

Анкети