Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Липса на кадри: Ето кои професии ще бъдат най-търсени през годината

Парите

Липса на кадри: Ето кои професии ще бъдат най-търсени през годината

Работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на персонал, най-тежко е положението в област Враца, където 87% от бизнеса съобщава за липса на хора с достатъчна квалификация и образование

Липса на кадри: Ето кои професии ще бъдат най-търсени през годината - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Строител монтажник, оперативен счетоводител, козметик, фризьор и асистент на лекар по дентална медицина ще са сред най-търсените професии в София-град през следващите 12 месеца. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила.

Както и в предходните проучвания, работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на готвачи, продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори.

Тревожно: Над 70% от малките фирми у нас трудно намират квалифициран персонал

В списъка на най-търсените професии по области за следващата година преобладават тези, обслужващи преработващата промишленост – шивачи, оператори на машини в текстилната промишленост, заварчици, машинни техници. Работодателите на много места ще имат нужда и от оперативни счетоводители, касиери, строители, служители в сектор хотелиерство и ресторантьорство - сервитьор-бармани, готвачи, работници в заведения за хранене.

Тревожно: 78% от работодателите не могат да намерят персонал

При допитването за специалисти с висше образование или професии, изискващи правоспособност, най-много професии са заявили работодателите в големите промишлени области.

Затруднения при намиране на кадри, които ще са им нужни в следващите 12 месеца, срещат повече от половината работодатели в 22 от всички 28 области на страната.

Най-тежко е положението в област Враца, където 87% от работодателите съобщават за липса на хора с достатъчна квалификация и образование.

Анкети