Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Любов по време на инфлация: Колко ще струва Св. Валентин за британците

Парите

Любов по време на инфлация: Колко ще струва Св. Валентин за британците

Любов по време на инфлация: Колко ще струва Св. Валентин за британците - Tribune.bg
previousnext Снимка: 1 / 2
© БГНЕС

Този Св. Валентин определено ще изглежда различно след година на рекордна инфлация, която повиши цените буквално на всичко – от цветя до шоколадови бонбони и превърна вечерята в ресторант в скъпоструващо удоволствие.

По данни на изследователската компания „Kantar“ вследствие на редица фактори, сред които инфлацията, продължаващите, заради пандемията от Covid 19 проблеми във веригата за доставки и нахлуването на Русия в Украйна, британците са платили рекордните 16,7% повече за храна през четирите седмици до 22 януари, в сравнение със същия период на миналата година.

Очакванията са, че сметката за романтична вечеря в ресторант за Деня на влюбените ще бъде в пъти по-висока спрямо миналата година.

В резултат на това в момента от ресторантьорския бранш на Острова трескаво променят предложенията си и измислят промоционални оферти, опитвайки се да привлекат клиенти. За сравнение миналогодишната празнична оферта на британската верига ресторанти PizzaExpress примамваше посетителите си с тристепенно меню, включващо свеж коктейл, романтично аранжирано предястие и основно ястие  на цена от 23,95 паунда на човек.

Разходи за живот: Британците плащат с близо £40 повече на месец за храна

На този фон тази година от същата верига ресторанти предлагат не толкова атрактивно предложение от предястие и "класическа" пица на стойност 15 паунда.

 „Предложението ни тази година е доста различно и е достъпно. Освен това клиентите в PizzaExpress Club ще имат възможност да се възползват от още по-големи отстъпки.“, подчертават от ресторантьорската верига.

Според последните данни на британската Национална статистическа служба храненето в ресторантите през декември е струвало с 9,4% повече сравнено със същия период на миналата година. Паралелно с това от ведомството отчитат, че всички други разходи свързани с романтични срещи, като ползване на такси, билети за кино и почасови услуги за гледане на деца са се повишили значително.

На този фон всички големи производители на шоколадови изкушения повишиха значително цените на своите продукти в световен мащаб, като в момента потребителите плащат 10,7% повече.

А луксозният хотел Le Bristol в Париж тази година е обявил цена от 2190 евро или за своята „изкушаваща оферта“, която включва нощувка, късно напускане, горме вечеря за двама, шоколад и бутилка шампанско. Същото предложение през изминалата година е струвало 1090 евро.

Анкети