Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Милен Велчев: По-сериозни рискове би имало при внесен нов бюджет за 2023 г.

Парите

Милен Велчев: По-сериозни рискове би имало при внесен нов бюджет за 2023 г.

Милен Велчев: По-сериозни рискове би имало при внесен нов бюджет за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/архив

„По-сериозни рискове щяха да се създадат, ако беше внесен бюджет за следващата година, който би бил обект на предизборни баталии на парламентарните сили. При липса на ясно парламентарно мнозинство, което да носи отговорност за изпълнението на този бюджет, а и в навечерието на предстоящи избори, каквито са предимно очакванията, всяка парламентарна формация ще има стимул да предложи неразумни политики, които галят слуха на избирателите и могат да им помогнат за конструирането на предизборната кампания. Някои го наричат „сватбарски бюджет“, при който всеки наддава за все по-високо и по-високо харчене, без да мисли кой ще осигурява приходите“, това коментира за БНР бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му правилно е бъдещо управляващо мнозинство да определи каква да бъде минималната работна заплата (МРЗ).

„А най-добрият вариант би бил тя да се актуализира автоматично спрямо средните доходи. За съжаление такова решение не е предложено. Надявам се следващото редовно правителство ще премахне тази несигурност, която е обект на субективни и не винаги правилни решения“, посочи той.

Според него много от социалните разходи и пенсиите не зависят от размера на МРЗ и те не са под никакъв риск. 

Бившият финансов министър посочи, че ако се създаде редовен кабинет, още през април би могло да се работи над нов бюджет за 2023 г. и да се приеме такъв.

Той определи като добри шансовете за влизане на България в еврозоната на 1 януари 2024 г., „но това зависи от политическата воля на парламента и на правителството“.

„Разпределението на компенсациите заради високите цени на горивата и енергийните носители не трябва да бъде на калпак, защото това възнаграждава хората, които имат по-голямо потребление. Т.е. субсидират се хора, които имат най-малко нужда от такива субсидии. Това създава стимули да не се пести, а да се изразходват неразумни количества енергия“, подчерта Велчев.

Анкети