Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министър Богданов: От 15 ноември понижаваме цените на около 50 основни храни

Парите

Министър Богданов: От 15 ноември понижаваме цените на около 50 основни храни

Министър Богданов: От 15 ноември понижаваме цените на около 50 основни храни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От 15 ноември цените на определени стоки в хранителните магазини ще бъдат по-ниски и с логото „Достъпно за вас“. Инициативата, чиято цел е да бъдат постигнати трайно ниски цени, трябваше да започне на 1 ноември, но се забави, обясни министърът на икономиката Богдан Богданов в ефира на bTV.

Веригите, както и други по-малки магазини са се включили в инициативата, като във втория етап се очаква в нея да влязат нехранителни и лекарствени продукти.

Във всеки магазин, включен в кампанията, ще се ползва логото на инициативата, поставено до самата стока. Така ще може да постигнем трайно ниски цени, обясни министър Богданов.

В министерството ще се прави анализ всяка седмица, като на сайта му предстои да има възможност потребителите да избират конкретен продукт и да видят как се предлага в цялата страна.

Продуктите, които са част от инициативата, са минимум 50. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото, като те са от различни групи - зеленчуци, плодове, протеини и т.н.

Министър Богданов коментира и дерогацията за внос на руски петрол към българската рафинерия на „Лукойл“. По думите му вече има план как да се премине на неруски петрол. Правителството можело да следи само дали си плащат данъците, които бяха повишени за рафинерията и тази година данъкът за „Лукойл“ е близо 500 млн. лева.

Докладите за дейността на рафинерията са секретни и са изпратени до парламента. Ако се окаже, че информацията, която е пратена и до нас, не е пълна, трябва да се попитат конкретните служби, каза министър Богданов. Той обясни, че до края на годината руският петрол в „Лукойл“ трябва да е 80%, като това е намаление с 10%.

По повод това, че Европейската комисия ще разследва България заради „Лукойл“, министърът обясни, че България има ограничени правомощия и възможности за контрол, след като износът е с изрядни документи. След като танкерът напусне българското пристанище с едни документи, трябва да се провери дали след това те не са променяни някъде, но проверката трябва да е на европейско ниво. „Като държава нямаме възможност да проверим целия механизъм за доставка от точка А до точка Б", обясни Богданов.

Според министъра цените на бензина и дизела в България са най-ниски.

Анкети