Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Владимир Иванов, ДКСБТ: Очакваме по-евтин декември в сравнение с 2022 г.

Парите

Владимир Иванов, ДКСБТ: Очакваме по-евтин декември в сравнение с 2022 г.

Владимир Иванов, ДКСБТ: Очакваме по-евтин декември в сравнение с 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Очакват се по-ниски цени на Коледа. Очакваме и по-евтин декември в сравнение с 2022 година. Ще има задържане на цените при основните хранителни продукти - варива, захар, свинско и пилешко месо, сиренето и кашкавала. Има намаление на олиото и маслото. Плодовете и зеленчуците са на по-високи цени вследствие на лошата реколта - очакват се по-високи цени на лука и картофите“, заяви в ефира на БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По думите му идеята за намаляване на цените с инициативата „Достъпно за вас“ остава и не е имало идея за прекратяването ѝ.

„Мярката трябва да стартира от 15 ноември. Има голямо желание към мярката и от големи, и от малки търговки субекти. Инициативата е много добра - дава повече информация на клиента, няма за цел да докара нулеви цени и да ги поддържа дълъг период от време“, допълни Владимир Иванов.

Той поясни, че целта е да има избор при ценообразуването, да има прозрачно взаимодействие между търсене и предлагане.

„Става въпрос за 7 продуктови групи, за около 50 продукта, но няма ограничение относно броя на продуктите. Не е мислено за регулиране на цените. Брошурите ще са масово достъпни. Убеден съм, че ефектите от инициативата ще са положителни“, коментира Владимир Иванов и отбеляза, че в момента пазарът е стабилизиран.