Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МС прие данъчните промени на Асен Василев. 9% ДДС може да остане, но под условие

Парите

МС прие данъчните промени на Асен Василев. 9% ДДС може да остане, но под условие

МС прие данъчните промени на Асен Василев. 9% ДДС може да остане, но под условие - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/МС

С леки корекции министерския съвет прие предложените от Асен Василев данъчни промени. Това обяви самият финансов министър пред журналисти.

Той посочи, че спрямо публикуваните предложения са били направени „леки корекции“.

Василев заяви, че нулевата ставка ДДС за хляба остава, защото в настоящия бюджет е заложено тя да бъде в сила до средата на 2024 година.

Що се отнася до предложението му да се върне 20% за ДДС за хотелиери и ресторантьори той заяви, че имало предложения от бранша – като въвеждане на пос терминали. Освен това плащанията към служителите ще бъдат по банков път. По думите му 2,3 и 4 звездните хотели ще въведат тази мярка.

„Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се плащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата  и за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лева и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите доходи“, посочи Василев.

По думите му, ако това бъде прието тогава 9% ДДС може да остане.

Все пак финансовият министър прехвърли отговорността за запазването на ставката на Народното събрание:  

„Хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Изборът е на парламента - дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме 20% ДДС“, заяви Асен Василев.

Той добави и че всички заведения, които са под 100 хил. лв. минават на патентен данък, т.е. техните приходи от данък печалба ще отиват директно в общините, които контролират и броят маси.

Той посочи, че след днешното дейтвие на кабинета предложението може да бъде обсъдено във финансова комисия в НС в четвъртък, след което да пусне за обсъждане и бюджета за 2024 година.

По думите на Всилев заложени в Бюджета за 2024 г. 3% инфлация и 4,8% инфлация, 3,2 реален ръст на БВП. Догодина се очаква БВП от 205 млрд. лв. Финалните параметри на бюджета зависят и от данъчните закони, след като те минат на първо четене в комисия, бюджетът ще бъде публикуван за обсъждане.

Анкети