Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Над 3,3 млн. лева са отпуснатите средства за деца без място в детска градина или ясла

Парите

Над 3,3 млн. лева са отпуснатите средства за деца без място в детска градина или ясла

Над 3,3 млн. лева са отпуснатите средства за деца без място в детска градина или ясла - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Държавата ще изплати 1 416 877 лева. компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 ноември до 31 декември 2023 г.

От тях 1 413 315 лева са за 1603 деца в Столична община, а 3562 лева са за четири деца в община Пловдив.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Министерският съвет прие и Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2024 г. за компенсиране на извършените от родителите разходи за периода: 1 ноември - 31 декември 2023 г. за отглеждане, възпитание и обучение на децата, които не са приети в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини поради липса на свободни места

Допълнителните трансфери са за други целеви разходи в общ размер на 1 910 373 лв., разпределени по бюджетите на общините за 2024 г. за компенсиране на разходите за периода: 1 ноември - 31 декември 2023 г. за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи в държавни или общински детски градини.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване" по чл. 1, ал. 5, т. 3.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Анкети