Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нетната загуба на Electrolux се е увеличила тройно през 2023 година

Парите

Нетната загуба на Electrolux се е увеличила тройно през 2023 година

Нетната загуба на Electrolux се е увеличила тройно през 2023 година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Шведският производител на домакински уреди Electrolux заяви, че нетната му загуба се е увеличила повече от три пъти през 2023 г., тъй като нарастващата инфлация, по-високите лихвени проценти и геополитическото напрежение са натежали върху потребителите, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на Electrolux Йонас Самуелсон заяви, че 2023 г. "се оказа още една предизвикателна година", тъй като загубите му се увеличиха до 500 млн. долара.

"Високата инфлация, повишаването на лихвените проценти и геополитическото напрежение продължиха да тежат на потребителските нагласи, които останаха слаби на основните ни пазари", съобщи Самуелсон в доклада за приходите на компанията.

В средата на януари компанията публикува предупреждение за печалбата си за четвъртото тримесечие преди предстоящия отчет за приходите, позовавайки се на слабите резултати в Северна Америка.

За четвъртото тримесечие Electrolux отчете нетна загуба в размер на 4,1 млрд. крони, което е повече от два пъти повече от загубата от 1,9 млрд. крони за същия период на предходната година и е по-лошо от очакванията на анализаторите за нетна загуба от 2,3 млрд. крони, според проучване на Bloomberg.

"Наистина е разочароващо, че значителните икономии на разходи, които реализирахме в Северна Америка, не се виждат в крайния резултат, а по-скоро се консумират от високата степен на промоционална активност в индустрията", каза Самуелсон.

За годината Electrolux отчете 134,5 млрд. крони нетни продажби, което почти съвпада с регистрираните през 2022 г. 134,9 млрд. крони и съответства на очакванията на анализаторите, според проучване на Bloomberg.

Анкети