Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Никола Стоянов: България иска индивидуален подход при налагане на санкции към Русия

Парите

Никола Стоянов: България иска индивидуален подход при налагане на санкции към Русия

Никола Стоянов: България иска индивидуален подход при налагане на санкции към Русия - Tribune.bg
Снимка:
© НС/Кадър БНТ

България поиска да се наложи индивидуален подход при налагане на определени санкции към Русия. Това коментира от трибуната на НС служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на парламентарния контрол относно готвения от ЕС 11-ти пакет от санкции срещу Русия.

„Този пакет все още е обект на преговори между страните членки и позициите по него предстои да бъдат уточнени. Както вече знаете той е насочен към ограничаване на възможностите за заобикаляне на досегашните санкции чрез реекспорт на забранени изделия и технологии на Русия от трети страни. Голяма част от обсъжданата информация около този пакет е чувствителна и не може да бъде споделена в публично обсъждане в пленарна зала“, обясни пред депутатите Стоянов.

„Мога да ви уверя, че както и досега ще направим всички действия за зашита на националния интерес на България. Що се отнася до икономическите санкции наложени досега, те са насочени към секторите на финансите, търговията, енергетиката, транспорта, технологиите и отбраната“, обясни той.

По думите му България винаги е била и ще продължи да бъде неизменен защитник на мира и международния правов ред. Страната ни споделя с нашите партньори от ЕС общоевропейски и общочовешки ценности.

„В този аспект ние участваме солидарно в настоящите санкции на ЕС спрямо Русия, които целят да ограничат възможностите и ресурсите за продължаване на агресията в Украйна. Разбира се всяка икономическа санкция е принудителна промяна в международната търговия и носи риск от неблагоприятни последици, както за икономиката на санкционирания, така и за санкциониращия“ уточни Стоянов.

По думите му има йерархия на приоритетите, в която човешкият живот, правото на суверинитет и териториална цялост, правото на суверенен избор на външнополитическите приоритети и желанието за принадлежност към европейските ценности и ЕС са от най-висш порядък за всяка демократична държава.

Стоянов отбеляза, че страната ни е съпричастна с украинския народ, но същевременно винаги сме отстоявали българския национален интерес.

„Ако българската икономика бъде отслабена или тежко засегната това не само няма да помогне за бързо прекратяване на войната в Украйна, но напротив би отслабило целия ЕС“, уточни той.

„Вносът от Русия в България на природен газ и нефт за последните 5 години заема относително голям дял в обшия внос на тези продукти в страната - съответно от 68 до 88% за природния газ и от 62 до 79% за нефт, което прави българската икономика силно зависима от руския внос“, коментира служебният министър на икономиката.

При обсъждането на всеки пакет санкции Министерство на икономиката и останали ресорни министерства правят прогнози и отчитат какъв би бил на база статистическите данни ефектът от този санкционен ефект. Навсякъде където виждаме, че икономиката на България може д бъде засегната сериозно ние сме взели отношение", каза още служебният министър на икономиката. 

„Бих определил като ключово постигнатото решение за две дерогации в тази област, касаещи Р България. Именно на базата на дерогацията българските горива се едни от най-евтините в Европа, а само за месеците, в които управлява служебния кабинет спадът в цените им на дребно у нас е между 25 и 30%“, подчерта Стоянов.

„Трябва обаче дебело да се подчертае, че тази дерогация е направена за България и за българските граждани поради географското ни положение и имаме конкретен срок – 31.12.2024 г., когато санкциите ще се приложат в пълен обем и за страната ни“, уточни още Стоянов.

По думите му от началото на военния конфликт в Украйна и след налаганото на санкциите срещу Русия от страна ЕС държавата ни е запазила положителни тенденции за развитие на икономиката.

„През 2021 г. икономиката ни започна да се възстановява от ковид пандемията и БВП нарасна със 7.6% на годишна база. Въпреки негативния сценарий за българската икономика през 2022 година БВП нарасна с 3,4% спрямо предходната година. През 2022 година бруто капиталообразуването е на стойност 3,8 млрд. лева и нараства с 2,7% спрямо предходната година. Чуждестранните инвестиции по предварителни данни са на стойност над 4,6 млрд. лева – нарастват на годишна база малко над 50%“, отчете Стоянов и акцентира, че относно външната търговия страната ни също запазва добри нива.

„Тук искам да отбележа, че България е на първо място по ръст на износа от целия ЕС през 2022 г.“, увери от парламентарната трибуна служебният министър на икономиката.

По думите на Стоянов през 2022 г. в страната ни е отчетена и много ниска безработица, като нивата на заетостта са били такива, каквито са били преди ковид кризата.

„Заплатите в България през 2022 г. са нараснали с 11.4%“, отбеляза той.

 

Анкети