Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Новият финансов министър на Турция обеща да ограничи инфлацията

Парите

Новият финансов министър на Турция обеща да ограничи инфлацията

Новият финансов министър на Турция обеща да ограничи инфлацията - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Мехмет Шимшек, избран за министър на финансите на Турция заяви, че макрофинансовата стабилност ще бъде основен приоритет за страната, като подчерта, че е от „жизненоважно значение“ инфлацията да бъде сведена до едноцифрено число, съобщи „Сабах“.

Назначението на Шимшек е смятано за най-значимото попълнение в обновения кабинет, оповестен от президента Реджеп Тайип Ердоган за новия му петгодишен мандат.

56-годишният екперт беше високо ценен от инвеститорите, докато изпълняваше длъжността министър на финансите и заместник министър-председател в периода 2009-2018 г.

Анализаторите предполагат, че назначението му може да е сигнал за отклонение от икономическите политики, съсредоточени върху ниските лихвени проценти въпреки високата инфлация.

„На Турция не ѝ остава друга възможност, освен да се върне на разумна основа. Базираната на правила турска икономика ще бъде важна за постигането на дългоочаквания просперитет. Ще дадем приоритет на макрофинансовата стабилност“, заяви Шимшек на церемонията по предаването на властта в столицата Анкара заедно с предшественика си Нуреддин Небати.

„Ще започнем средносрочните си финансови проучвания, без да губим време“, отбеляза той.

Шимшек подчерта, че намаляването на инфлацията до едноцифрено число в средносрочен план, повишаването на предвидимостта и ускоряването на структурната трансформация, която ще намали дефицита по текущата сметка, са от "жизненоважно значение за нашата страна".

Министърът изтъкна прозрачността, последователността, предвидимостта и спазването на международните норми като техни основни принципи при постигането на целта за подобряване на социалното благосъстояние.

„Ще извършваме работата си в координация със съответните министерства в рамките на тези приоритети“, посочи Шимшек.

Икономическата програма на правителството от 2021 г. насам набляга на паричните стимули и целевото кредитиране с оглед стимулиране на икономическия растеж, износа и инвестициите.

Ердоган многократно е подчертавал решимостта на правителството да предпази домакинствата от високите цени, като се стреми да сведе нивото на инфлация до едноцифрено число.

Годишната инфлация в Турция достигна 24-годишен връх миналата година, преди да се понижи значително през последните шест месеца.

За последно тя се понижи до 43,68% на годишна база през април, намалявайки почти наполовина спрямо 85,51% през октомври.