Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Обединение „Български фермерски пазари": БАБХ застрашава поминъка на хиляди малки производители

Парите

Обединение „Български фермерски пазари": БАБХ застрашава поминъка на хиляди малки производители

Обединение Български фермерски пазари: БАБХ застрашава поминъка на хиляди малки производители - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Ние – организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в страната сме силно притеснени от част от заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с която се застрашава поминъкът на хиляди малки родни производители, сред които производители на месни и млечни продукти и яйца. Фермерските пазари и изложения се утвърдиха като устойчива практика в редица региони на страната. Те имат важна икономическа и социална функция и станаха част от обществения живот в редица български градове“, обявиха в писмо, изпратено до директора на БАБХ, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и омбудсмана на Република България от Обединение „Български фермерски пазари“. Позицията им е в отговор на забраната за организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици, която от Българската агенция за безопасност на храните въведоха преди няколко дни.

„Тези събития (фермерските пазари бел.ред.) са важна, а в някои случаи и единствена възможност за реализация на мнозина производители в страната. Разбираме, че и у нас има разпространение на заболявания, опасни за животните, но сме на мнение, че животинските продукти, които произхождат от официално регистрирани производители със стриктно контролирано производство, са неправомерно и неаргументирано поставени в обхвата на текста на тази заповед, неограничена във времето.“

„Констатираме изключването на меда, пчелните и рибни продукти с вече първа корекция на заповедта от 14.11., в отговор на нашето писмо, но смятаме, че проблемът на сериозната заплаха от фалит на родните малки производители на всички останали продукти остава и то в навечерието на коледните пазари и изложения, които са изключително важни за българските фермери. Вярваме, че широката общественост следва да бъде информирана за последствията от този акт върху българските производители, които имат важна роля в развитието на българските региони“, завършават писмото си от Обединение „Български фермерски пазари“.