Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември

Парите

Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември

Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Полският министър на земеделието заяви, че страната му ще удължи забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. По думите му това е в интерес на страната.

„Няма да допуснем украинско зърно да влезе в Полша след 15 септември, тъй като интересите на полските земеделски производители за нас са по-важни от всякакви разпоредби на ЕС“, заяви Роберт Телус.

На 28 април ЕК постигна споразумение с Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия за ограничения върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти, а на 2 май обяви приемането на временна забрана по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Миналия месец тя удължи срока на действие на забраната до 15 септември.

Телус заминава за Испания, за да участва в среща на високо равнище на министрите на земеделието на ЕС, за да потърси подкрепата на ЕС за удължаване на забраната.

„Знаем какво може да се случи, ако украинското зърно влезе в Полша след 15 септември“, каза Телус, като добави, че това би усложнило ситуацията, тъй като „цените на зърното са ниски, а складовете са пълни със зърно“.

„Тъй като сме убедени, че тази забрана е в наш интерес, ние ще я отстояваме“, каза той.

Януш Ковалски, заместник-министър на земеделието, добави, че полското правителство вече е предложило на полските фермери субсидии на стойност 15 млрд. злоти (3,3 млрд. евро), докато помощта от ЕС е достигнала едва 300 млн. злоти (66,7 млн. евро).