Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проектобюджет 2024 на Италия: Свиват разходи, отменят стимули и въвеждат нови данъци

Парите

Проектобюджет 2024 на Италия: Свиват разходи, отменят стимули и въвеждат нови данъци

Проектобюджет 2024 на Италия: Свиват разходи, отменят стимули и въвеждат нови данъци - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Италианският министър-председател Джорджа Мелони затяга бюджетните колани, за да покаже, че Рим може да балансира сметките си, дори ако това означава отлагане на предизборните обещания.

По признание на самото правителство, възможностите за маневриране са изключително ограничени поради по-ниските данъчни постъпления в резултат на забавянето на икономиката, което крие риск от преразглеждане на прогнозите за дефицита в посока нагоре, предаде АФП.

„Разхищението трябва да бъде намалено, малкото ресурси, с които разполагаме, трябва да бъдат изразходвани по най-добрия възможен начин“, заяви многократно Мелони, докато нейното правителство изготвя бюджета си за 2024 г., който ще изпрати в Брюксел в средата на октомври.

Лидерът на „Италиански братя“ встъпи в длъжност начело на твърда дясна коалиция през октомври с обещания за намаляване на данъците и помощ за семействата и бизнеса, борещи се с високата инфлация.

За да увеличи държавната хазна, нейното правителство отмени мярката за борба с бедността, т.нар. „граждански доход“, наложи извънреден данък върху банковите печалби и отвори вратите за нови приватизации.

Но изненадващият спад на БВП от 0,4% през второто тримесечие, неблагоприятните условия, които изпитва основният търговски партньор на Италия - Германия, и забавянето на предоставянето на средства от Европейския съюз след пандемията - всичко това натежа над държавната хазна.

Правителството вече отложи за неопределено време предизборното си обещание да разшири обхвата на 15-процентния „плосък данък“, от който в момента се възползват както предприемачите, така и служителите.

Друг план, който отпадна, е обещанието да се отмени законът от 2011 г., с който пенсионната възраст се определя на 67 години.

Временна схема позволява на италианците да спрат да работят на 62 години, ако са внасяли вноски за пенсия в продължение на 41 години.

Правителството обаче желае да поднови намаляването на данъците за хората с по-ниски доходи, което ще струва около 10 млрд. евро, и - приоритет за самоопределящата се като „християнска майка“ - да предложи по-голяма подкрепа за многодетните семейства.

Бюджетни правила на ЕС

Въпреки различията си, Мелони и основният ѝ коалиционен партньор, крайнодясната партия „Лига“ на Матео Салвини, засега работят заедно и настояват, че няма да станат жертва на политическата нестабилност, довела до почти 70 правителства, управлявали Италия от Втората световна война насам.

„Към днешна дата правителството на Мелони изглежда много стабилно. При липсата на единна опозиция кабинетът може да продължи да работи до края на мандата през 2027 г.“, заяви Валерио Де Моли, ръководител на мозъчния тръст „Европейска къща – Амброзети“.

Но то е изправено пред финансов натиск, сходен с този на предишните италиански правителства, а именно - най-високият дълг от всички страни от еврозоната, като изключим Гърция, който е 144% от брутния вътрешен продукт.

Мелони се стреми да постигне бюджетен дефицит от 4,5% от БВП за 2023 г., което е по-малко от 8,0% през 2022 г., но това изглежда все по-трудно.

Целта за 2024 г. от 3,7 % от БВП също изглежда недостижима.

Допълнителна тежест върху бюджета оказва италианската схема „Супербонус“ - данъчен стимул за насърчаване на мерките за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.

Въведена през 2020 г. при правителството на Джузепе Конте като начин за стимулиране на икономиката след пандемията от коронавируса, разходите по нея са нараснали до над 100 млрд. евро, заяви Мелони тази седмица.

Рим се надяваше спирането на бюджетните правила на ЕС след пандемията да бъде удължено и през следващата година, но комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони изключи тази възможност.

Брюксел се надява вместо това да постигне споразумение през тази година за реформа на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, който ограничава бюджетните дефицити на страните до три процента от техния БВП и нивата на дълга до 60% от БВП.

„Връщането към старите правила ще бъде драматично“, предупреди Мелони по-рано.

Анкети