Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проверка: Едва 1 от 5 овчи сирена у нас е направено изцяло от овче мляко, останалите са смес

Парите

Проверка: Едва 1 от 5 овчи сирена у нас е направено изцяло от овче мляко, останалите са смес

Проверка: Едва 1 от 5 овчи сирена у нас е направено изцяло от овче мляко, останалите са смес - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Едва 1 от 5 овчи сирена у нас са с чисто съдържание на овче мляко, съобщават от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.

По сигнал на потребители от организацията са финансирали провеждането на тестове в акредитирана международна лаборатория, които са установили, че само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалите са смес - овче с краве мляко.

„Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент  1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва“, алармират от„Сдружение за достъпна и качествена храна“.

Според експертите от тази злоупотреба потребителите могат да пострадат не само финансово, а и здравословно, тъй като в редица случаи именно овчето сирене е предпочитано при наличие на алергии или по лекарско предписание. В тези случаи неупоменатите примеси с краве мляко могат да доведат до нежелани реакции.

От ЗДКХ подчертават, че според международна класация най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. Експертите уточнява, че освен в България нашенското овче сирене е предпочитано в РС Македония, Румъния, Албания и Гърция.

От ЗДКХ настояват за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни и апелират към организациите в млекопреранотвателния бранш да изготвят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.

Анкети