Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рекорден финансов резултат: Qatar Airways отчете годишна печалба от 1,7 млрд. долара

Парите

Рекорден финансов резултат: Qatar Airways отчете годишна печалба от 1,7 млрд. долара

Рекорден финансов резултат: Qatar Airways отчете годишна печалба от 1,7 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Qatar Airways отчете рекордна нетна печалба от 1,7 млрд. долара след годишно увеличение от 39% спрямо миналата година, се казва в изявление на авиокомпанията.

Приходите на държавния катарски национален превозвач също са се увеличили с 1,3 млрд. долара, което е с шест процента повече в сравнение с предходната година.

„Групата отчита най-силните финансови резултати в своята 27-годишна история“, заяви Qatar Airways.

Авиокомпанията добави, че е превозила над 40 милиона пътници - с 26% повече в сравнение с предходната година - което отдава на "отскока от неотдавнашните предизвикателства пред световната туристическа индустрия".

След като през 2022 г. отчете рекордни печалби въпреки последиците от пандемията Ковид-19, която опустоши индустрията, миналата година Qatar Airways отчете годишен спад, въпреки че превозваше фенове за Световното първенство по футбол, чийто домакин беше емирството в Персийския залив.

„Тези много силни финансови резултати са свидетелство за амбицията и ясната посока, които бяха в основата на напредъка на Qatar Airways Group през финансовата 2023/24 г.“, се казва в изявление на главния изпълнителен директор Бадр Мохамед Ал-Меер.

„Нашият постоянен фокус върху рентабилността, ефикасността и потребителското изживяване беше подкрепен от стратегическа програма за разрастване на мрежата и разширяване на флота, което доведе до най-високите приходи и маржове на печалба в историята на авиокомпанията“, добави Ал-Миър.