Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румънците се подготвят за най-скъпия Великден от 30 години насам

Парите

Румънците се подготвят за най-скъпия Великден от 30 години насам

Традиционните продукти за празничната трапеза там са поскъпнали с между 10 и 30 на сто

Румънците се подготвят за най-скъпия Великден от 30 години насам - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/pixabay

Румънците ще посрещнат най-скъпия Великден от 30 години насам, предупреждават икономистите в страната и допълват, че традиционните продукти за празничната трапеза са поскъпнали с между 10 и 30 процента. Като основна причина те посочват инфлацията, която достигна два пъти средната за Европейския съюз и повиши цените на традиционните великденски храни, съобщават румънските медии, цитирани от БНТ.

Земеделците и търговците пък се аргументират с нарастващите производствени разходи. Удвоили са се цените на семената, селскостопанските машини, електричеството и газа.

Заради всичко това северните ни съседи преизчисляват бюджетите си за великденската трапеза. Някои потребители са принудени да намалят количеството продукти, които купуват, или дори да се откажат от месни ястия.

На Острова в шок от цените на шоколада, яйцата и агнешкото за Великден

По-скъпи са козунакът, сиренето, маргаринът, сезонните плодове и зеленчуци. Един килограм сирене например струва колкото килограм агнешко на пазарите в Сучава, съобщава в свой репортаж RomaniaTV. Зеленият лук, магданозът и копърът варират между две и три леи (0,80 ст. и 1,20 лв.) и за връзка, а стрък свежа зелена салата може да излезе и шест леи (2,4 лв). Килограм козунак струва средно 100 леи (40 лв.).

Изследване, проведено от румънска банка и цитирано от Аджепрес, показва, че румънците отделят средно по 800 леи (320 лв.) за Великден. Над 900 леи (360 лв.)е бюджетът за семейства с деца.

В същото време четирима от десет румънци, които харчат над 1000 леи (400 лв.), предпочитат да прекарат Великден в ресторант, на почивка в страната или в чужбина.

Анкети