Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Русия ще конфискува активи на ЕС, ако блокът финансира Украйна със замразени руски средства

Парите

Русия ще конфискува активи на ЕС, ако блокът финансира Украйна със замразени руски средства

Русия ще конфискува активи на ЕС, ако блокът финансира Украйна със замразени руски средства - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Русия ще конфискува активи, принадлежащи на държави от Европейския съюз, които смята за неприятелски, ако блокът „открадне“ замразени руски средства, за да финансира Украйна, заяви високопоставен съюзник на президента Владимир Путин, предава Ройтерс.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че изпълнителната власт на ЕС работи по предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да се подпомогне Украйна и нейното следвоенно възстановяване. Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент, заяви, че Москва ще отвърне на удара по начин, който ще струва скъпо на блока, ако ЕС предприеме действия срещу руските активи, много от които се намират в Белгия.

„Редица европейски политици, начело с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, отново започнаха да говорят за кражба на замразени средства на нашата страна, за да продължат милитаризацията на Киев“, заяви Володин, близък съюзник на руския президент, в "Телеграм".

„Подобно решение ще изисква симетричен отговор от страна на Руската федерация. В такъв случай ще бъдат конфискувани много повече активи, принадлежащи на неприятелски държави, отколкото замразените ни средства в Европа“, каза той.

По думите на Фон дер Лайен стойността на замразените руски държавни активи възлиза на 211 милиарда евро.

Анкети