Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С по-силен от очакваното икономически растеж: Великобритания излезе от рецесията

Парите

С по-силен от очакваното икономически растеж: Великобритания излезе от рецесията

С по-силен от очакваното икономически растеж: Великобритания излезе от рецесията - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Великобритания излезе от рецесията с по-силен от очакваното растеж през първото тримесечие на 2024 г., показват официални данни.

Наблюдава се широк растеж в сферата на услугите и производството на автомобили, предаде АФП.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е разширил с 0,6% през първите три месеца на тази година след две последователни тримесечия на спад през втората половина на 2023 г., се казва в изявление на Службата за национална статистика (ONS).

През втората половина на миналата година икономиката претърпя две последователни тримесечия на свиване, отговаряйки на техническото определение за рецесия, поради повишената инфлация и кризата с разходите за живот.

Министър-председателя Риши Сунак, чиито управляващи консерватори изостават от основната опозиционна Лейбъристка партия преди общите избори, превърна икономическия растеж в един от основните си приоритети.

"Няма съмнение, че това бяха трудни няколко години, но днешните данни за растежа са доказателство, че икономиката се възстановява напълно за първи път след пандемията", заяви министърът на финансите Джереми Хънт.

"Ние растем през тази година и имаме най-добрата перспектива сред европейските държави от Г-7 за следващите 6 години", добави той.

Добрите новини дойдоха ден след като Английската централна банка запази основния си лихвен процент на 16-годишен връх, но намекна за намаляване през лятото, тъй като инфлацията в Обединеното кралство се охлажда още повече - и прогнозира излизане от рецесията.

"След две тримесечия на свиване икономиката на Обединеното кралство се върна към положителен растеж през първите три месеца на тази година", заяви директорът на отдела за икономическа статистика на ONS Лиз МакКиун.

"Силата на икономиката се прояви в сферата на услугите, като търговията на дребно, общественият транспорт и превозите на товари, както и здравеопазването се представиха добре. Производителите на автомобили също имаха добро тримесечие. Те бяха само малко компенсирани от поредното слабо тримесечие в строителството", добави тя.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП се е свил с 0,3%, след като през предходните три месеца се е свил с 0,1%.

Анкети