Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шараните тази година по-скъпи - 8 лв/кг, а БАБХ стартира проверки на рибните тържища преди Никулден

Парите

Шараните тази година по-скъпи - 8 лв/кг, а БАБХ стартира проверки на рибните тържища преди Никулден

Шараните тази година по-скъпи - 8 лв/кг, а БАБХ стартира проверки на рибните тържища преди Никулден - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните започна проверки на рибните тържища преди Никулден. 

На пазар в Бургас се предлага предимно охладена риба, но има и замразена.

„Следим при замразените риби дали се спазва температурният режим - задължително от -18 до -25 градуса. Досега сме установили нарушения, свързани с нерегламентирана търговия в обекти, които не са регистрирани в Агенцията по храните. Към момента сме съставили само един акт", съобщи пред БГНЕС инспектор Илияна Митева от БАБХ в Бургас.

Тази година обаче никулденската трапеза ще мине без прясна черноморска риба, казват продавачите.

„Този година имаме слабо предлагане на прясна черноморска риба. Няма нито чернокоп, нито паламуд! Турук има малко и лефер също. Това влияе и на цените, които са високи. Няма и затова рибарите ни продават рибата по-скъпо. Ние я продаваме с допълнителна надценка не повече от два лева", споделя търговец на риба.

На пазара обаче шараните са в изобилие, но цената им е по-висока - 8 лева за килограм, в сравнение със 6 лева миналата година.

„За да се гарантира безопасността на рибата, търговците трябва да спазват определени стандарти, включително поддържане на температурата за съхранение на рибата, покриване със слузест филм. Хубавата риба трябва да е с бистри и изпъкнали очи, както и прибрани хриле към тялото”, обясняват инспекторите от Агенцията по храните.

Проверките на БАБХ ще обхващат търговската мрежа, рибните пазари и заведенията за обществено хранене в цялата страна, с акцент върху произхода на рибата, наличието на необходимите документи за безопасност и качество, както и условията за съхранение.

Проверките ще продължат до 7 декември.

Анкети