Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. След среща с ГЕРБ и ДПС: Финансовият министър прекроява бюджета

Парите

След среща с ГЕРБ и ДПС: Финансовият министър прекроява бюджета

След среща с ГЕРБ и ДПС: Финансовият министър прекроява бюджета - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Намерени са възможности всички искания по отношение на бюджета да бъдат изпълнени. Това стана ясно от брифинг, след среща на финансовия министър Асен Василев с ГЕРБ и ДПС.

Договорено е приходната част на финансовата рамка да бъде намалена с 2,4 млрд. лева. Мотивите на ГЕРБ са, че така сумата става по-реалистична. Освен това приоритет стават обекти като АМ „Струма“, пътят Плевен-Русе, АМ „Хемус“ и др. Искането на ДПС за приоритетни средства за общините също е взето предвид. Капиталовата програма ще бъде намалена от 12 на 10 млрд. лева, а това ще покрие изискванията няма да вкара икономиката в рецесия.

Таванът на дълга пък ще бъде намелен с 1,2 млрд. лева.

Асен Василев е обещал и премахване на дерогацията в 2 стъпки: от 1 януари – спиране на квотите за износ, от 1 март – окончателна отмяна.

„Като за този преходен се сме съгласили единствено, за да няма сътресения. По отношение на бюджета намерихме възможности всички искания на групите да бъдат изпълнени“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Ще преработим бюджета в този му вид, за да мине през тристранките. Общините щя трябва да поработят малко по-бързо, за да са готови до 11-12 декември с приоритетните проекти. Според мен намереното решение за дерогацията е изключително полезно, защото от една страна се спира износа и парите за Русия, от друга страна с дата 1 март се гарантира, че ще има плавен преход и няма да се вдигнат цените. Имахме полезен разговор с колегите от ГЕРБ, за това, че нито ние, нито те е добре да сформират мнозинство с другите партии в парламента, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие“, каза Асен Василев.

Финасовият министър ще внесе бюджета следващата седмица.

Анкети