Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Социалният министър обеща подкрепа за съкратените в комплекса "Марица-изток"

Парите

Социалният министър обеща подкрепа за съкратените в комплекса "Марица-изток"

Социалният министър обеща подкрепа за съкратените в комплекса Марица-изток - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Възможностите за осигуряване на заетост на съкратените 160 работници от „Контур глобал“ бяха обсъдени на среща в Стара Загора. Срещата бе организирана от Община Стара Загора, КНСБ и КТ “Подкрепа”, съвместно с Министерство на труда и социалната политика. Целта на форума бе да се представят конкретни възможности за работа на територията на област Стара Загора, която отговаря на знанията и уменията на работниците.

"Оптимист съм, че тези хора, които в момента биват съкратени в комплекса "Марица-изток", ще си намерят бързо работа, защото те са с висока квалификация", каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Той посочи, че има необходимост от работна ръка в региона.

"Убеден съм, че на базата и на усилията, които полагаме съвместно със синдикатите, в съвсем кратки срокове те ще си намерят работа и то на територията на областта, тъй като има недостиг на кадри във фирмите, които работят в област Стара Загора", обясни министърът. И подчерта, че е важно в момента да се мисли и за другите работещи в сектора в областта, защото те не са малко.

"Към момента нещата се отложиха с една година, но това не ни успокоява, защото ние трябва да подготвим всичко останало, за да вървим напред", каза още той.

От думите на Иванов стана известно, че съвместно с двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ имат проект, който е на Министерството на труда и социалната политика. По него ще бъде извършена оценка на всички 15 100 работещи в сферата на енергетиката в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник - за техните качества, очаквания, за бъдещата им реализация.

"За да имаме готовност до края на годината, след като извършим тази оценка, да видим какви мерки и програми да бъдат изготвени, какво можем да направим съвместно", каза Иванов. Той посочи, че работят чудесно със синдикатите и се надява след всичко, което ще бъде направено, да няма напрежение сред хората.

Министърът заяви своето убеждение, че "масово хората ще минат през тази оценка и ще потърсят подкрепата на държавата".

Според Ивайло Иванов днешната среща е важна, за да може хората и бизнеса да се срещнат, което да даде възможност да си намерят работа във възможно най-кратки срокове. Разбира се, с подкрепа, ако е необходима квалификация и преквалификация. Най-добрият вариант е да се получи от заетост в заетост и хората, които се съкращават, веднага да си намерят работа, каза социалният министър.

Анкети