Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. S&P Global: Промишлената активност в еврозоната намалява и през март, но темпът на свиване се забавя

Парите

S&P Global: Промишлената активност в еврозоната намалява и през март, но темпът на свиване се забавя

S&P Global: Промишлената активност в еврозоната намалява и през март, но темпът на свиване се забавя - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Икономическата активност в промишления сектор на еврозоната се сви през март 2024 г. за пореден месец на фона на слабото търсене, въпреки че компаниите в този важен сектор са малко по-големи оптимисти за следващите 12 месеца. Това показват окончателните, възходящо ревизирани данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Промишленият PMI индекс се понижи слабо през март до 46,1 пункта от 46,5 пункта през февруари, докато предварителните данни сочеха за по-солиден спад до 45,7 пункта. Въпреки възходяща ревизия, индексът на промишлената активност остава под важното ниво от 50 пункта за 21-ви пореден месец, което потвърждава трайното свиване на този важен за европейската икономика сектор.

Въпреки че промишленото производство се свива за дванадесети пореден месец, темпът на свиване се забави, достигайки най-ниската си точка от април 2023 г. Новите промишлени поръчки също отбелязаха по-слабо изразен спад за пети пореден месец, предава БНР. Освен това експортните продажби, въпреки че все още спадат, демонстрират най-слабото понижение от почти две години, намалявайки влиянието на слабите международни пазари върху производственото търсене в еврозоната.

Индексът на бъдещото производство пък нарасна през март до 57,4 пункта от 57,1 пункта през февруари, като оптимизмът за следващите 12 месеца се намира в най-високото ниво от април 2023 г. насам.

„Малко обезсърчаващо е, че през последните осем месеца промишлената индустрия постепенно се изкачва по стълбата на производството, но все още се озовава на стълбището на сутерена. Въпреки това напредъкът към следващия етаж все още не се е материализирал, до голяма степен поради слабото представяне на германската и френската индустрия. Като се има предвид това, не е изненадващо, че нашият прогнозен модел на БВП, включващ PMI данните, прогнозира продължаване на рецесията в производствения сектор на еврозоната“, посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.

Сред водещите икономики в еврозоната Германия остава най-слабо представящата се в промишлената сфера през март (с PMI индекс от едва 41,9 пункта), следвана от Австрия (индекс от 42,2 пункта), Франция (46,2 пункта), Ирландия (49,6 пункта) и Нидерландия (19-месечен връх от 49,7 пункта). В останалите по-значими западноевропейски държави обаче промишленият PMI индекс се повиши стабилно над важното ниво от 50 пункта, като в Италия достигна 12-месечен връх от 50,4 пункта, в Испания се понижи слабо до 51,4 пункта, а в Гърция скочи до 25-месечен връх от 56,9 пункта.

Анкети