Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Срещу 7 млн. евро глоба Шакира избегна съдебен процес за данъчни измами в Испания

Парите

Срещу 7 млн. евро глоба Шакира избегна съдебен процес за данъчни измами в Испания

Срещу 7 млн. евро глоба Шакира избегна съдебен процес за данъчни измами в Испания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Световната звезда Шакира избегна съдебен процес за данъчни измами в Испания срещу заплащане на глоба от над 7 милиона евро в рамките на сделка, сключена в последния момент с прокуратурата, предаде АФП.

Пристигнала в съда в Барселона около 09:00 ч. по Гринуич, 46-годишната колумбийска изпълнителка отговори с "да" на председателя на съда, който я попита в началото на изслушването дали признава вината си и приема наложените наказания.

Изпълнителката напусна съда малко след това, без да прави изявления за пресата, и беше глобена с над 7,3 млн. евро, което съответства на "50%" от сумата на измамата, съгласно условията на споразумението.

Тя получи и тригодишна условна присъда, заменена с финансова санкция в размер на 432 000 евро, съобщи съдът в съобщение в X. Следователно общата сума, която Шакира ще трябва да плати, е почти 7,8 милиона евро.

По този начин на певицата, която вече е платила 17,2 млн. евро на данъчните власти по това дело, за да уреди положението си, е спестен дълъг съдебен процес и показване на миналия ѝ живот в каталунския мегаполис, където тя живя години наред с бившия футболист Жерар Пике преди шумната им раздяла миналата година.

„Имах две възможности: да продължа да се боря докрай, залагайки моето спокойствие и това на децата ми, да спра да правя песни, албуми и турнета“ или „да затворя и да оставя зад гърба си тази глава от живота си“, казва в изявление Шакира, която се премести в Маями с децата си след раздялата.

Прокурорът обвини Шакира, че не е плащала данъците си в Испания през 2012, 2013 и 2014 г., въпреки че според него през тези години тя е живяла в страната повече от 183 дни годишно - прагът, над който едно лице трябва да се счита за данъчно пребиваващо.

Той е поискал присъда от осем години и два месеца затвор и глоба от 23,8 милиона евро.

От своя страна певицата категорично отхвърли обвиненията, като настоя, че макар да е започнала връзка с Пике през 2011 г., през тези години не е спирала да пътува по света заради кариерата си.

Тя твърди, че се е установила за постоянно в Барселона едва в края на 2014 г., а през 2015 г., точно преди раждането на второто си дете, е преместила данъчното си местожителство от Бахамите в Испания.

Шакира, чието име се появи в „Досиетата Пандора“ - мащабно журналистическо разследване, обвиняващо няколкостотин известни личности в укриване на активи в офшорни компании, все още не е приключила с испанската правосъдна система.

Това лято прокуратурата започна още едно дело срещу нея за предполагаеми данъчни измами през 2018 г., оценявани на шест милиона евро.

Този съдебен процес, в който трябваше да бъдат изслушани близо 120 свидетели, можеше да се превърне в грандиозно разплитане на живота на певицата.

Освен Шакира много други известни личности са имали проблеми с испанските данъчни власти, като например Кристиано Роналдо и Меси, които също са били глобени с милиони долари и осъдени на затвор, който не е трябвало да излежават.

През 2016 г. Пике е осъден да върне над 2,1 млн. евро на данъчните власти.