Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Стачка заради високите цени на енергията и горивата затвори магазините в Пакистан

Парите

Стачка заради високите цени на енергията и горивата затвори магазините в Пакистан

Стачка заради високите цени на енергията и горивата затвори магазините в Пакистан - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Хиляди пакистански търговци затвориха магазините си в събота, стачкувайки заради рязко растящите сметки за енергия и гориво, предизвиквайки широко недоволство преди националните избори. Десетилетия на лошо управление и нестабилност спънаха икономиката на Пакистан и това лято Исламабад беше принуден да сключи сделка с Международния валутен фонд (МВФ), за да избегне фалита. Глобалният кредитор обаче настоя популярните субсидии за смекчаване на разходите за живот да бъдат намалени. Цените на бензина и електроенергията скочиха рязко.

Това беше последвано от масово затваряне на пазари в Лахор, Карачи и Пешавар, където на пазарите бяха разлепени с плакати, заклеймяващи „неразумното увеличение на сметките за електроенергия и данъците“.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

„Всички са засегнати, защото сега ситуацията е станала непоносима. Трябва да се даде известно облекчение, за да могат хората да слагат храна на масата“, каза пред AFP Аджмал Хашми, президент на профсъюза на търговците в град Лахор.

Търговците притежават огромна власт в Пакистан и с предстоящите избори през следващите месеци правителството е изправено пред деликатната задача да ги държи настрана, като същевременно се придържа към мерките за икономии на МВФ.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

В исторически план Пакистан е бил затруднен от хронично ниски данъчни постъпления, включително от търговци, което го кара да трупа огромни външни дългове. МВФ се надява да сложи край на цикъл от спасителни програми, които поддържаха икономиката от десетилетия.

В петък служебният премиер Анваар-ул-Хак Какар каза, че гражданите ще трябва да плащат завишени сметки, тъй като няма „втора възможност“. „Когато субсидирате, вие прехвърляте фискалните си задължения към бъдещето. Вместо да се заемете с проблема, вие просто го забавяте“, каза той пред репортери в Исламабад.

Правителството повиши цените на бензина над прага от 300 рупии ($1) за литър за първи път тази седмица. Междувременно нови данни показват, че годишната инфлация през август е била 27,4%, като сметките за горивото са се повишили с 8% спрямо юли.

„Сметките, които получихме този месец, надхвърлят печалбите ни. Има нарастващо разминаване между широката общественост и онези, които са на власт“, изтъкна Бабар Махмуд, президент на Съюза на търговците на пазара на електроника в Лахор.

Анкети