Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Старт на плащанията за енергийна ефективност – 920 компании ще получат над 93 млн. лв.

Парите

Старт на плащанията за енергийна ефективност – 920 компании ще получат над 93 млн. лв.

Средствата са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Старт на плащанията за енергийна ефективност – 920 компании ще получат над 93 млн. лв. - Tribune.bg
Снимка:
© Министерство на иновациите и растежа

Общо 920 компании в страната ще получат поетапно през тази година над 93 млн. лв. за подобряване на енергийната си ефективност. Средствата са по последната процедура от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2024-2020 г.

Първи плащания вече получиха 59 дружества от страната. Те са в размер на близо 3,7 млн. лв., сочи справка на Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.

20 млн. лв. от средствата ще бъдат разпределени на фирми от областите Пловдив и София-град – над

Договорите с микро-, малки и средните предприятия бяха сключени в края на 2022 г. Компаниите са от икономически сектор „C“ – Преработваща промишленост, и са разпределени в 141 подсектора. По-голямата част се занимават с производство на хляб и хлебни продукти, на дрехи, на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма.

С европейското финансиране всички предприятия ще могат да купуват енергоспестяващо оборудване или да направят модерна изолация на производствените си бази, подчертават от Министерството на иновациите и растежа.

Според данните, част от компаниите са решили да инвестират в охлаждащи системи, с които да намалят температурата в помещенията и да осигурят оптимален режим на работа.

Мерки за подобряване на енергийната ефективност са заложени и в новия програмен период по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Те ще са на обща стойност 270 млн. лв. и ще се изпълняват под формата на комбинация от финансови инструменти и малки грантове. Допустими кандидати отново ще бъдат микро-, малки, средни и големи компании, напомнят от ведомството.

Анкети