Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Стоянов: Бизнесът няма да бъде засегнат сериозно, ако има таван на надценките

Парите

Стоянов: Бизнесът няма да бъде засегнат сериозно, ако има таван на надценките

Проектозаконът предвижда търговците да бъдат задължени да поддържат налични продуктите с надценка до 10%, коментира министърът на икономиката

Стоянов: Бизнесът няма да бъде засегнат сериозно, ако има таван на надценките - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние искаме да гарантираме на хората, че ще има по един артикул от продуктова група, който те ще могат да си позволят", обясни в ефира на Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

17 вида храни ще влязат в Закона за надценките

По думите му в момента надценките по магазините са 70-80%.

Ако проектозаконът бъде приет търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%, като се предвиждат и санкции, ако това не се спазва. 

„Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията", поясни икономическият министър. 

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална и припомни, че ярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

„Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика", твърди министърът.

В момента проектозаконът, който ще ограничава търговските надценки в рамките на до 10% за по един артикул от 17 групи продукти е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.


Анкети